fehér bertalan

30 év professzionális fotózás
hazai és nemzetközi színtéren

profi fotó

A Népszabadságtól Kaliforniáig

A Petőfi Csarnok autodidakta fotósa

1985 elején kezdtem rendszeresen fotózni. Iskolába nem jártam, autodidakta módon tanultam, főleg tanácsok és leginkább (az akkor még nehezen beszerezhető) angol nyelvű könyvek segítségével. Egyszer egy javaslatra bevittem egy koncertről készült képeimet a Népszabadságba. A kép másnap meg is jelent, majd egyre több fotózásra kértek az újságtól. Egy alkalommal a Petőfi Csarnokban fotózva Lehel László, a Csarnok igazgatója megkért, hogy vigyek be neki néhány képet a munkáimból. A képek megtetszettek neki és felajánlotta hogy a Petőfi Csarnok fotósaként fotózzam a rendezvényeket.

Év lemezborítója Ákosnak

Ezek az évek nagy lehetőséget adtak, hogy a fotográfia szinte minden területét kipróbáljam. Többnyire koncerteket és kortárs rendezvényeket kellett megörökíteni, de időnként belekóstolhattam a műtermi fotózásba is. Az akkori zenei életben szinte mindenkit megismerhettem, különféle magazinok, újságok kértek anyagokat, zenekarok kértek fel lemezborítóik elkészítésére. Ákossal ekkor indult pl. a hosszú, évekig tartó munkakapcsolatunk, melynek eredményeképpen egy alkalommal megkaptam az "Év Lemezborítója" címet, és több alkalommal jelöltek a díjra.

A MALÉV meglepett fotósa...

1980-as évek végén fotósként balesetben megsérültem (Pokolgép együttes koncertje a Petőfi Csarnokban) ekkor egy darabig nem fotózhattam "hangos" rendezvényeket, így a reklám és alkalmazott fotográfia felé fordultam. Könyvborítókat készítettem, leginkább az Evangéliumi Kiadónak. Egy alkalommal az az ötletem támadt, hogy megkeresem fotóimmal az akkor igencsak prosperáló MALÉV-et. A szokásos "majd jelentkezünk"-kel búcsúztak tőlem, ami meglepetésemre meg is történt. 1989-ben a MALÉV felkért a fotóik elkészítésére. Óriási lehetőség és presztizs volt! A MALÉV akkor az ország három legjobb munkája közé tartozott. A MALÉV-es évek alatt az anyagi biztonság mellett rengeteg szakmai tapasztalatot szereztem, ekkor tanultam a legtöbbet a fotográfiáról, és elég sok további légitársaság és utazási iroda kért tőlem fotókat, emellett a követelményszint pedig maximális volt.

A majdnem Grafikus, de csak majdnem...

Közben a fotográfiai munkák mellett a grafikai tervezéssel és nyomdai kivitelezéssel is kezdtem foglalkozni. Több cég keresett meg, hogy a fotózás mellett a komplett nyomdai kivitelezést is el tudnám-e vállalni. Bár szerintem soha nem váltam grafikussá, elég sok tapasztalatot szereztem a grafikai és nyomdai munkák területén. Így több multinacionális céggel kerültem kapcsolatba, akiknek fotókat készítettem és azok nyomdai munkákra is felkértek.

Kalifornia - az újabb löket

2009-től az egyre sűrűbb látogatások után 3 évet töltöttünk kisebb megszakításokkal Kaliforniában. Lehetőségem nyílt belelátni a világ egyik olyan "fotós központjába", ahol a legismertebb fotográfusok dolgoznak. Rengeteg szakmai tapasztalatot szereztem és megismerkedhettem világhírű fotográfusokkal, Greg Gorman-nel és Gerd Ludwig-gal,akiktől leginkább a fotográfusi szemléletem változott meg.

Itthon újra a régi szerelmem

Magyarországra visszatérve elhatároztam, hogy a grafikai és nyomdai munkákat visszaszorítva ismét a régi szerelmemre, a fotográfiára fogok koncentrálni és a kint szerzett tapasztalatokat megpróbálom itthon kamatoztatni. Itt tartok most...

Akiknek hálás vagyok

Sok embernek vagyok hálás, de leginkább két embert emelnék ki akik sokat tanítottak és segítettek. Ők Sipos Géza (aki már sajnos nincs közöttünk) és Hász András, akitől leginkább a műszaki géppel történő fotográfiát tanultam meg. Akik munkáikkal nagy hatással voltak rám: Gerd Ludwig és Sebastiao Salgado a riportfényképezés, Greg Gorman a portréfotográfia területén. Részt vettem Greg Gorman workshopján, ahol tőle személyesen sokat tanultam. Emellett a Broncolor és Sinar cégek workshopjain is rendszeres tag voltam, és sokat tanultam világításról, leginkább a műszaki fotográfia területén.

Nagy dióhéj volt, de belefért...

Ma azokat az érdeklődőket várom, akik nem az olcsót, hanem a jót keresik. Akik nem elégednek meg a középszerűvel, akik értik, hogy a képeknek ereje van. Teszem mindezt Garanciával, az Ön számára kockázatmentesen.

Fehér Bertalan portré
100%
ELÉGEDETTSÉGI
GARANCIA
*****
Fehér Bertalan munka
Csalódásról szó sem lehet!